Jos elämäsi kaipaa syvyyttä, ota siitä pohja pois!

Valistava vintti

“Jos mies on ollut naimisissa joitakuita vuosia, mutta jota kuitenkin yhä edelleen, useat kerrat päivässä, kiusaavat mielettömät sukupuoliärsytykset, aina, niin pian kuin hän sattuu kiinnittämään huomionsa viehättävään vaimoonsa, joka hänet tällöin saattaa hurmioon, silloin asianomaisen miehen nähtävästi olisi altistuttava lääkärintutkimukseen.” Tämän koukerokielisen ohjeen kohtasin lehteillessäni ullakkotalkoiden tauolla tohtori Marie Stopesin kirjaa vuodelta 1928. On tullut aika luopua vanhasta mummolasta, jossa monet kesäpäivät on tullut vietettyä.

Vintin kätköistä pilkisti monta tuttua kangaskuosia ja esinettä, jotka jo ensimmäisellä vilkaisulla kirkastivat vuosien takaiset muistot kuin eilispäiväisiksi. Tavarapaljouden keskellä sain monta muistutusta siitä, kuinka meno on muuttunut vajaassa sadassa vuodessa. Taidokkaasti itsetehdyt ja jäälleen muotiin tulleet vaatteet ja käyttövalmiit tarve-esineet ilkkuivat tämän päivän kertakäyttökulttuurille.

Käsikäyttöinen mekaaninen hiustenleikkuulaite löytyi värikkäästi kuvitetusta alkuperäispakkauksestaan. Laitetta sykähdyttävämpi oli pakkaus. Ajan saatossa pahvinen kotelo oli repeillyt. Lannistumatta isoäiti oli pujottanut langan neulansilmään ja parsinut pahvin huolellisesti kokoon.

Jospa olisin taannoin, mummon vielä eläessä, oivaltanut kiivetä vintille ja poimia pari tavaraa juttutuokion jyviksi. Epäilemättä isoäiti olisi vielä muistisairaanakin kyennyt johdattelemaan minut menneisyyden sattumuksiin arjessa ja juhlassa. Niiden maailma avautuisi aivan toisin, jos olisin katsellut niitä isovanhempieni kanssa ja tehnyt muutaman muistiinpanon.

Viikkon kuluttua ullakkotalkoista olen edennyt tohtori Stopesin päätössanoihin: ”Kestävä rakkaus ei ainoastaan pystytä kotia kallioperälle, ei ainoastaan pistä teroitettuja työkaluja käteemme, rauhaa rintaamme ja onnea sydämeemme, vaan se samalla myöskin asettaa sielumme kantaville siiville, jotta matkamme olisi rattoisa eikä meidän tarvitsisi jäädä yksin.” Kuinka oikeassa hän olikaan, vaikka tiedän tulkitsevani tekstin avarampiin yhteyksiin kuin kirjoittajansa.